sunnuntai 26. elokuuta 2012

Porkkanasämpylät

Ensimmäinen kokeilu mummulan leivinuunilla! Porkkanasämpylät kypsyivät ihanasti uunin jälkilämmöllä pizzan paiston jälkeen noin 200-250 °C:ssa, ja ennen paistamista kohosivat ihanasti leivinuunin lämmittämässä vanhassa saunassa... 

Itse en ole pitkään aikaan enää tehnyt sämpylöitä seuraten ohjetta. Tästä seuraa se, että ne joskus onnistuu... ja joskus taas ei. Nyrkkisääntönä on kuitenkin, että ei tee taikinasta liian kovaa - tällöin onnistumisen todennäköisyys on jo melkoisen suuri :) 


Täydellisten sämpylöiden metsästys


Sämpylöissä muutenkin on muutama peruskikka, joilla välttää pahimmat sämpylämokat. Tässä nyt kootusti omat ohjeeni täydellisiin sämpylöihin:

1. Ei liikaa jauhoja! Jätä taikina mieluummin liian löysäksi. Se saa vielä kokoamisvaiheessa olla melko löysää (ei tarvitse irrota käsistä). Lisää sitten jauhoja tarvittaessa sämpylöitä pyöriteltäessä. 

2. Vaivaa tarpeeksi. Nyt punnitaan käsivoimat! Kunnon vaivaus irroittaa tärkkelyksen jauhoista ja parantaa sitkoa, jolloin sämpylöistä tulee pehmeitä. 

3. Sopivan kuuma vesi. Kuivahiivan kanssa veden tulee olla 42-asteista; liian kuuma vesi tappaa hiivan. Sopiva lämpötila on kädenlämpöisestä lämpimämpi, mutta sellainen, ettei se ainakaan polta. Ekan kerran voi kokeilla lämpömittarin kanssa, ja sitten tietääkin jo suurinpiirtein mikä on sopiva lämpötila. 

4. Sokeria! Hiiva tarvitsee toimiakseen sokeria. Laita siis aina hiivataikinaan lusikallinen sokeria, siirappia, hunajaa... ja saat taikinan kohoamaan!

5. Viimeisenä kärsivällisyyttä! Anna taikinan kohota rauhassa ennen leipomista ja vielä pellilläkin. Kärsivällisyys palkitaan :) 
Leivinuunissa on tunnelmaa!

Porkkanasämpylät


5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
500 g porkkanaa raastettuna
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
12 d sämpyläjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi 42-asteiseksi (ks. ylempänä). Sekoita veden joukkoon taikinakulhossa kuivahiiva, suola ja siirappi. Ala lisäämään jauhoja vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen (ensin puulusikalla). Lisää porkkanaraaste taikinan vielä ollessa löysää. Taikinan paksuuntuessa ala vaivata taikinaa käsin ja alustuksen loppuvaiheessa lisää öljy. Jauhojen määrä on ohjeellinen, lisää sen verran että se tuntuu hyvältä, tarpeeksi paksulta muttei kuitenkaan kovalta. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettyvä noin puoli tuntia.

Pyörittele kohonneesta taikinasta palloja ja anna niiden kohota leivinpaperin päällä vielä toiset puoli tuntia ennen uuniin laittamista. Kaksinkertainen kohotus tekee sämpylistä pehmeitä ja ilmavia. Paista kohonneita sämpylöitä noin 10 minuuttia 225 °C:ssa, tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita (myös pohja on saanut väriä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti