keskiviikko 8. elokuuta 2012

Korvapuustia, voipullaa, omenapullapitkoa....


Olipa kerran tekemisenpuute. Ja tiedättehän, mitä tämä tarkoittaa. Työpäivästä uupuneena istuskeltiin Roosan kanssa keittiössä, kunnes saatiin ideaksi leipoa pullaa. Nuorina reippaina neitokaisina ryhdyttiin tuumasta toimeen, mutta meille ei mikä tahansa resepti kelvannutkaan. Otettiin käyttöön oljenkorsi "kilauta kaverille" ja pian A4:llä luki mummun selostama pullaohje. Mummun ohjeisiin voi aina luottaa.
Ohje sai hieman lisäväriä taitavilta graafikoilta


Jos jostain syystä ette saa selvää ylläolevan kuvan ohjeesta, niin tässä se vielä selkokielellä:

14-15dl venhäjauhoja
5 dl maitoa (tai jos opiskelut käy liian köyhäksi niin vesi passaa myös)
50g hiivaa tai 2ps kuivahiivaa
1tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 muna
1rkl tai 2tl kardemummaa 
150g voita 

Aluksi, muista pestä ne kädet. Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon tuorehiiva (jos on kuivahiivaa niin voit lisätä sen jauhojen yhteydessä). Sekoita toisessa kulhossa sokeri, suola, muna ja kardemumma. Sekoita maito ja seos keskenään ja ala lisäämään jauhoja. Kun olet lisännyt noin puolet jauhoista, lisää sulatettu voi. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista. Liikaa jauhoja ei saa laittaa, ettei pullista tule liian kovia.
Anna taikinan kohota noin puoli tuntia vesihauteessa tai vaikka mikrossa. 
Roosan vaivaama taikina odottaa kohoamista....

... ja hyvinhän se kohosi!
Kun taikina on kohonnut, on aika leipoa! Me tehtiin kaikenlaista pullaa. Etsittiin jääkaapista hilloja, ja sieltähän löytyi iso purkki omenahilloa. Sitä päätettiin kokeilla omenakorvapuustien ja omenapullapitkon muodossa, lisäksi valmistui kanelisokerikorvapuusteja sekä voipullia. 
Omenakorvapuusteissa käytettiin siis omenahilloa voin sijasta, eli kun taikina on kaulittu niin siihen levitettiin runsas kerros omenahilloa. Siihen sitten kunnolla vielä kanelia ja sokeria niin tulos on bueno! Omenapullapitkossa taas jotenkin onnistuin mokaamaan letityksen, mutta hyvän näköinen siitä lopulta tuli. Sotkin siihen vähän jokaisessa vaiheessa vähän hilloa ja sitten vielä kun pitko oli valmis niin lisäsin vielä hilloa sinne sun tänne pitkon väleihin. Maukasta! Hillojen kokeileminen pullan joukkoon on ihan kiva lisä ja piristys normaaliin pullaan, vaikka eihän niidenkään maussa mitään vikaa ole. Laittakaapa kommenttia omista kokeiluistanne, miltä mahtaakaan maistua mustikkapulla?

Kun olet pyöritellyt ja tehnyt pullat valmiiksi, laita ne hetkeksi kohoamaan pellille liinan alle. Sitten voitele kananmunalla ja ripottele päälle sokeria. Meidän pullista tuli oikein kauniita, kun Wenla ripotteli juuri oikean määrän sokeria päälle (Edit).

Paista pullat 200 C noin 10 minuuttia. Sitten herkuttele kylmän maidon kera! :)

Taikinan ohjeet voit sattumoisin bongata jonkin jauhopussin kyljestä. En tiedä minkä, mutta jostain kyljestä se kuulemma on...

1 kommentti:

  1. tässä kyllä haiskahtaa mätä koira, sillä tää antaa ymmärtää niinku olisitte muka kahdestaan leiponu. Työnjohto sekä erittäin onnistunut sokerinlevittäjä on unohdettu kokonaan ;)
    Mutta komppaan silti, todella maukkaita!

    VastaaPoista