torstai 1. marraskuuta 2012

AvokadopastaAvokadopasta ei varmaan kenellekään vähän enemmän blogeja selailleelle nettisurffarille tai kotikokkaajalle ole enää tuntematon käsite. Alexander ja Hanna Gullichenin Safkaa-keittokirjasta liikkeelle lähtenyt resepti on vyörynyt tietoisuuteen ennennäkemättömällä tavalla - varsinkin pääkaupunkiseudulla ilmeisesti kaupoista oli ainekset tähän sensaatioon loppuneet hetkessä. Täällä Turussa onneksi kaupoista löytyi kaikki tarpeellinen pecorino-juustoa laskematta. Sitäkin olisi varmasti saanut, jos olisi jaksanut kävellä 100 metriä pidemmälle Stockan herkkuun tai Kauppahalliin, mutta laiska kun on niin tyytyminen oli parmesaaniin :)

Avokadopasta on helppo herkku. Kastiketta ei tarvitse keitellä tai kuullottaa, sekoittaa vaan tarjoilukulhossa kaikki yhteen ja kipata pasta joukkoon. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin spagettia (niin kuin monessa blogissa myös) mutta itse laitoin kaapista löytynyttä penneä. Ei se makuun vaikuttanut ainakaan minun mielestäni, käyttäkää siis kaikin mokomin mitä pastaa haluatte!

Alkuperäinen ohje löytyy mm. Hanna Gullichenin Chicling-blogista.

Avokadopasta vähän muokattuna:

1 avokado (kypsä ja pehmeä)
puolikas limetti
2-3 cm pala punaista chiliä, siemenet poistettuna
1 dl raastettua parmesaania (raasta itse palasesta, valmiit raasteet ovat usein kuivia)
kourallinen (n.1 dl) tuoretta basilikaa
kourallinen (n.1 dl) lehtipersiljaa
1 pienehkö valkosipulinkynsi
Loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Pastaa noin 200-250g

Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta al denteksi suolatussa vedessä. Pastan kiehuessa tee kastike suoraan siihen kulhoon/astiaan, jossa aiot pastan tarjota. Pilko avokado paloiksi. helpoiten se käy niin, että halkaiset ensin avokadon pitkittäin kahtia, poistat kiven ja teet veitsellä "ruudukon" avokadon lihaan. Sitten voit lusikalla kaapia kuorta myöten kaiken "lihan" avokadosta kulhoon. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu. Paloittele chili pieniksi palasiksi ja silpu valkosipuli. Raasta joukkoon parmesaani ja lisää myös silputut yrtit. Sekoita kaikki keskenään ja notkista oliiviöljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Varsinkin suolaa saa laittaa ihan reilusti, sillä ilman suolaa avokado ei oikein maistu miltään. Kannattaa jo tässä vaiheessa maistaa ja lisätä suolaa sen mukaan.

Kaada keitetty pasta kuumana avokadokastikkeen joukkoon kulhoon ja sekoita. Kuuma pasta lämmittää myös kastikkeen. Tarkista vielä tässä vaiheessa maku, sillä lähtökohtaisesti mauton pasta imee itseensä kastikkeessa olevia makuja ja suolaa voi joutua lisäämään. Sen jälkeen pasta onkin valmista tarjottavaa, maksimaalisen makuelämyksen saavuttamiseksi voit vielä raastaa päälle hiukan lisää parmesaania ja koristella yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti