keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ihana pavlova



Pavlova on ihanan kesäinen ja ylellinen jälkiruoka, joka saa nimensä venäläisen balettitanssijan Anna Pavlovan mukaan. Kakku kehitettiin hänelle Australian ja Uuden-Seelannin kiertueella 1920-luvulla. Australiassa Pavlova onkin kansallisherkkua, ja vaihto-oppilasvuoteni aikana söin ja teinkin Pavlovaa muutaman kerran. En kuitenkaan ollut vuosiin tehnyt kyseistä herkkua, kunnes jonkin aikaa sitten  yhteissynttäreille teimme juhlapöydän kruunuksi mansikkaisen Pavlova-kakun.

Pavlova on helppo tehdä, mutta marenkipohjan paistaminen vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä. Täydellinen Pavlova-kakkupohja on päältä rapea mutta sisältä samettisen pehmeä ja vaahtokarkkimainen. Tärkeää onkin, että marenki ei kuivu liikaa ja muodostu kovaksi ja toisaalta, ettei se jää sisältä sitkeäksi. Itse paistoin marenkipohjaa ensin 1,5 h reilu 100-asteisessa uunissa, ja tämän jälkeen laskin lämpötilan noin 75-asteeseen ja annoin marengin kuivua uunissa useamman tunnin, en tämän jälkeen enää laskenut aikaa sen tarkemmin. Taisi olla lähempänä neljää tuntia kokonaispaistoaika, ennen kuin otin ulos uunista ja laitin yön yli odottamaan kuvun alle. Tein marenkipohjan siis edellisenä iltana, ja täytin vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin marenki ei ehdi sitkistyä.

Hyvän marengin pohjaksi tarvitaan neljä raaka-ainetta: kananmunan valkuaiset, jotka muodostavat vaahdon, sokeri tuomaan makeutta, kiiltoa ja vahvuutta, tärkkelystä parantamaan rakennetta sekä happoa tekemään pinnasta rapean ja sisältä pehmeän. Päälle voi laittaa hedelmiä, marjoja ja muita koristeita maun mukaan, hyviä komboja ovat esimerkiksi mansikka + pistaasi, mustikka + valkosuklaa, kiivi + mango... mielikuvitusta voi käyttää ja kokeilla mielensä mukaan! Tällä kertaa laitoimme tuoreita mansikoita, hiukan pakastemustikoita, pistaasipähkinöitä rouheena ja koristeeksi vielä muutama mintunoksa.

Marenki:

4 kananmunanvalkuaista
2,5dl sokeria
1-2 rkl perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa

Päälle:

Vispikermaa (+mascarpone jos haluaa) vaahdotettuna
marjoja
hedelmiä
pähkinöitä rouheena
koristeeksi minttua tai sitruunamelissaa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti