torstai 27. maaliskuuta 2014

Superfoodia salaatissa - lehtikaali-avokado-kanasalaatti


Olen viime aikoina lueskellut enemmän ja enemmän erilaisia terveysruokablogeja ja fitness-blogeja, osittain ajatuksissa omankin ruokavalion "siivous" ja samalla monipuolistaminen. Treenaaminen, koulu, työt ja ylipäätään oleskelu sujuu paljon paremmin, kun syö hyvin - terveellinen ja puhdas perusruoka on avain kaikkeen jaksamiseen. Uusin löytöni on lehtikaali: tämä supervihannes, kaalin ja salaatin välimuoto, ei ehkä ensimmäisenä houkuttele sittarin hyllyltä ulkonäkönsä puolesta nappaamaan sitä ostoskoriin, eikä mairittelevalta kuulosta usein lehtikaalia kuvaamaan käytetty adjektiivi kitkerä. Tässä kohtaa kuitenkin kehotan nielemään pelkonne ja kokeilemaan lehtikaalia kokkailuissa - sitä voi paistaa vokkien joukossa, soseuttaa smoothieihin tai höyryttää lisukkeeksi. Tai sitten kuten minä tein - suoraan raakana salaattiin, jolloin saa varmasti kaikki hyödylliset ravintoaineet!

Lehtikaali on vahva, roteva ja ronski. Se sopii salaatteihin pieneksi silputtuna, mielellään "marinoituna" tunnin verran ensin esimerkiksi sitruuna-oliiviöljy-hunajakastikkeessa, jolloin maku hieman pehmenee ja sitruunan happamuus yltää peittoamaan kitkeryyden. Lehtikaalin kanssa sopivat myös muut vahvat maut - itse käytin tässä fetaa ja omenoita. Lehtikaalia oli useissa resepteissä käytetty aasialaistyyppisissä mausteissa ruoissa - sitä täytyy kokeilla seuraavaksi! 

Lehtikaalin ravintoarvoista vielä sen verran, että se sisältää runsaasti proteiinia, kuituja, rautaa, kaliumia, kalsiumia, C-vitamiinia, K-vitamiinia, A-vitamiineja, antioksidantteja, valkuaisaineita... ja voittaa ravintoarvoillaan mennen tullen monet tutut vihannekst ja kasvikset. Oikeasti, maistuu myös hyvältä! Tästä tykkään, helppo tapa lisätä ruokaan ravinteita, jes! 

Supersalaatti (1-2 annosta)

3-4 lehteä lehtikaalia
1 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

kanafileitä
1/2 omena
1 avokado
kourallinen kirsikkatomaatteja
(2 rkl siemeniä, esim. kurpitsan tai auringonkukan)
palanen fetaa, maun mukaan
vihersalaattia kouralliset lautasen pohjalle

Pese lehtikaalin lehdet huolella ja kuivata talouspaerin päällä. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa. Poista lehtikaalin lehdistä keskeltä lehtiruoti pois ja silppua lehdet pieneksi silpuksi. Sekoita kastikeeseen ja anna marinoitua noin tunnin ajan. Paista kanat pakkauksen ohjeen mukaan, mausta suolalla ja pippurilla. 

Itse käytin salaatin pohjana hiukan tavallista salaattia, asettele se lautaselle. Lohko omenat ohuiksi lohkoiksi, samoin lohko avokado ja puolita kirsikkatomaatit. Nostele salaattiainekset, ensin lehtikaali ja sitten loput päälle. Omenalohkot lisäävät rapsakkuutta, avokado pehmeyttä ja lehtikaalin joukossa oleva kastike makua. Murusta feta päälle (määrä ihan maun mukaan, ei kannata kuitenkaan vetää övereitä tässä, muuten ei maistu muu kuin feta :D), ja lopuksi kana. Siemenet joukossa paitsi nostavat salaatin ravintoarvoja entisestään, myös lisäävät tekstuuria. 

Syö jo! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti