tiistai 4. helmikuuta 2014

Huikea uunissa paistettu kokonainen kana timjamilla, sitruunalla ja valkosipulilla maustettuna



Olen koko pienen ikäni lukenut Jamie Oliverin keittokirjoja ja haaveillut kaikista ihanista herkuista, joita kirjojen sivut ovat pullollaan. Yksin asuvana opiskelijana sitä kuitenkin harvemmin itselleen kokkailee mitään kauhean erikoista tai erilaista. Onnekseni minulla on monta ihanaa (ja nälkäistä) ystävää, jotka kyllä tulevat kun ruokakello soi - niinpä Annan kanssa loppiaisena kutsuttiin pöytä täyteen kavereita nauttimaan rustiikkisesta loppiaisillallisesta. Pöytään nostettiin kokonaisena paistetut kaksi kanaa, hunajaiset maalaisuunijuurekset sekä jälkiruoaksi sitruunainen mantelitorttu. Vaikka itse sanonkin, niin hyvää oli!

Tässä ajattelin nyt jakaa meidän tapamme tehdä tämä eeppinen uunissa paistettu kokonainen kana. Meillekin kyseinen kerta oli ensimmäinen, ja vaikka epäiletkin ehkä omaa osaamistasi, niin huolet pois ja kanaa ostamaan! 

Kokonaisena paistettu kana à Anna&Ekku:

3-4:lle

1 pakastettu kokonainen kana
1 sitruuna
kourallinen timjaminoksia
1 valkosipuli
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1 rkl hunajaa

Anna kanan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan, huoneenlämmössä noin 20 tuntia.  Lämmitä uuni 225°C.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta noin puolet sen kuoresta. Pilko kolme valkosipulinkynttä pieneksi silpuksi ja sekoita raastetusta sitruunankuoresta, valkosipulista, hunajasta ja öljystä mausteseos. Lisää lehdet muutamasta timjaminoksasta, mausta suolalla ja pippurilla.

Irroita varovasti kanan nahka sen alla olevasta lihasta, varo rikkomasta nahkaa näin tehdessäsi, sillä nahka suojaa mausteiden pysymistä lihan pinnalla ja mehevöittää samalla lihan. Suolaa kana ja hiero mausteöljyä nahan ja lihan väliin.

Kuori loput valkosipulinkynnet ja lohko sitruuna neljään osaan. Työnnä sitruunalohkot, valkosipulinkynnet ja timjaminoksat kanan peräaukosta sisään ja aseta kana uunivuokaan tai pellille.

Paista kanaa ensin 225 asteessa noin 15 minuuttia ja vähennä sitten lämpöä 200 asteeseen. Jatka paistamista noin tunti, valellen välillä kanaa vuokaan valuneilla nesteillä. Voit kokeilla kanan kypsyyttä leikkaamalla viiltoja kanan lihaan - jos sieltä valuva neste on kirkasta ja liha irtoaa helposti luista, on kana kypsää. Ota kana pois uunista ja peitä foliolla, anna hetken hautua folion alla. Tarjoile esim uunijuuresten kanssa.

P.s. Jos epäilet omia kykyjäsi leikata valmis paistettu kana, hae googlesta hakusanoilla "how to carve a roast chicken". Tuloksena tulleiden videioiden avulla me ensikertalaisetkin onnistuimme kanan paistossa :) Ja kaverit kiittää!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti