tiistai 4. helmikuuta 2014

Chili con carne



Tulinen ja mausteinen chili con carne on siitä helppo ruoka, että siitä on versioita varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin. Ainesten määrät, ja oikeastaan aineet itsekin, voi soveltaa sillä periaatteella mitä nyt sattuu olemaan kotona, ja useimmiten kaapista löytyykin perusaineet chili con carneen. Perusaineena on tietenkin chili ja liha ihan jo nimensä perusteella, höystettynä sipulilla, mausteilla ja tomaatilla. Perinteisesti chili con carneen kuuluvat myös punaiset kidney-pavut, jotka tuovat sekä makuun että tekstuuriin kivasti sellaista maanläheisyyttä, earthiness niinkuin enkuksi sanottaisiin.

Chili con carne

noin 400 grammaa naudan jauhelihaa
2 sipulia
2-3 kynttä valkosipulia
öljyä kuullottamiseen
2 isohkoa punaista chilipalkoa
500gr tomaattimurskaa
2 pientä säilyketölkkiä tomaattipyreetä
1 tlk kidneypapuja
suolaa
pippuria
yrttejä/yrttisekoitusta

tarjoiluun riisiä ja salaattia (ja ranskankermaa)


Silpu sipulit ja valkosipulit pieneksi silpuksi. Halkaise chilit pitkittäissuunnassa kahtia ja poista siemenet (siemenet ovat chilissä sitä kaikkein tulisinta osaa - voit jättää hiukan siemeniä tuomaan makua mutta suosittelen että suurimman osan otat suosiolla pois). Silpu myös chili pieniksi paloiksi. Muista olla varovainen chiliä käsitellessä, en suosittele ainakaan hieromaan silmiä chilin käsittelyn jälkeen! Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä pannulla öljyssä ensin pari minuuttia ja lisää sitten jauheliha. Anna lihan ruskistua ja mausta sitten hiukan suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja sose, sekoita kunnolla ja anna poreilla hiljalleen miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Jos käytät kuivattuja yrttejä, ne kannattaa myös lisätä tomaattien kanssa, jolloin ne ehtivät antaa makua ruokaan. Valuta kidneypavut ja lisää ne joukkoon. Tarkista sitten maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoile keitetyn riisin, salaatin ja ranskankerman kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti