keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Rustiikit burgerit



Nämä burgerit vievät ajatukset viime kesään - jostain syystä viime kesänä tuli tehtyä burgereita monen monta kertaa, aina yhtä rustiikkisesti itse tuoreista raaka-aineista. Kun hampurilaiset tekee itse alusta lähtien, ei lopputulos voisi olla enää kauempana Mäkkärin tai Hesen kumisista ja kuivista pullista - ja mikä parempaa, burgereita on mahtava tehdä yhdessä kavereiden kanssa vaikka vähän isompikin satsi kerralla! Kaikkein parasta olisi tietysti rantamaisemamiljöö ja grilli kuumana, mutta hätätilanteessa onnistuu myös pannulla :)

Tämän rustiikkisemmaksi burgerit eivät enää tule! 

Hampurilaispihvit (6-8 kpl)

400 gr naudan (paisti)jauhelihaa
1 pieni sipuli 
2 kynttä valkosipulia
1 kananmuna
suolaa ja pippuria

Pilko sipulit ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Muotoile kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä pihvejä jakamalla taikina ensin kuuteen tai kahdeksaan osaan, pyörittämällä sitten palloiksi ja taputtamalla jokaisen pallon litteäksi pihviksi. Tässä vaiheessa pihvit saavat olla todella litteitä, sillä paistaessa ne menevät kokoon ja paksenevat. 

Grillaa tai paista pihvejä pannulla muutamia minuutteja molemmilta puolilta, kunnes ne ovat tasaisesti kypsiä. Naudanlihapihvit voi halutessaan jättää keskeltä punertaviksikin. 

Muut tykötarpeet esim: 

Sämpylöitä
Pekonia
Salaattia
Suolakurkkua
Punasipulia viipaloituna ohuiksi renkaiksi
Tomaattia
Cheddar-juustoa
Ketsuppia, sinappia, majoneesia...
Guacamolea

Tykkään itse eniten kotitekoisista tai sitten vaihtoehtoisesti kaupasta ostetuista täysjyväsämpylöistä, niissä on enemmän makua kuin valkoisissa pullaleivissä. Muut täytteet ovatkin sitten ihan makuasia - itse olen kokeillut hampparin välissä ainakin ananasta, punajuurta, halloumia, sinihomejuustoa... Viimeisin hullaantumiseni on kuitenkin guacamole - teen sen yleensä itse simppelillä tavalla muussaamalla yhteen yhden avokadon, valkosipulinkynnen, palasen chiliä ja maustamalla seoksen limettimehulla ja suolalla. Avokado sopii mielestäni ihanasti kastikkeeksi hampurilaisen väliin - ja on vielä terveellistäkin! Win-win :) 

1 kommentti: