maanantai 30. syyskuuta 2013

Amerikkalainen omenapiirakka


Omenateema jatkuu niin täällä blogissa kuin kotonakin, sunnuntaina omenat päätyivät muun muassa piirakkaan, muffineihin, rahkan joukkoon, soseeksi sekä paloiksi pakastimeen talvea varten. Olen aina halunnut kokeilla perinteisen jenkkityylisen apple pien tekemistä - rapea pohja ja kansi, välissä kypsäksi paistetut omenalohkot vähän karamellisoituneena ja mausteisina. Ulkoisesti ainakin piirakka oli melkoisen kuvauksellinen, ja makukin ihan hipoi täydellisyyttä ainakin näin omenapiirakoiden maailmassa! Ohje menee ehdottomasti talteen :) Plussana myös se, että tähän sai upotettua kivasti varmaan noin 6-8 omenaa (litran verran paloja)...

Taikina (pohja ja kansi):

4,5dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
150gr voita
0,5 dl vettä

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri kulhossa. Lisää mahdollisimman kylmä voi kuutioituna jauhoseoksen joukkoon, ja nypi voi murumaiseksi seokseksi jauho-sokerin joukkoon. Lisää viimeisenä kylmä vesi ja muovaa nopeasti kiinetäksi taikinaksi. Laita lepäämään jääkaappiin noin tunniksi. 

Täyte

noin litra paloiteltuja omenoita
reilu 1 dl sokeria
reilu 1 dl fariinisokeria
50 gr voita pieninä kuutioina
puolikkaan sitruunan mehu 
3 rkl vehnäjauhoja
(pieni oksa rosmariinia)
hyppysellinen kanelia

Sekoita täytteen aineet keskenään isossa kulhossa. 

Jaa pohjataikina kahteen osaan (pohja ja kansi). Kauli toinen osa noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja nosta varoivaisesti kevyesti voideltuun piirakkavuokaan. Painele taikinalevy vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. Kauli myös taikinan toinen osa kanneksi omenoiden päälle. Tämän osan nostaminen siististi omenatäytteen päälle onnistui itseltäni siten, että jauhotin kaulitun taikinalevyn hyvin ja kieputin sen kaupimen ympärille. Kaulimen päältä rullasin taikinan "auki" omenoiden päälle - tämä estää taikinan repeilyn ja venymisen. Siisti ylimääräiset taikinat reunoilta. Näistä ylimääräisistä taikinapaloista voi muotoilla vaikka koristeita, esimerkiksi lehden mallisia kuvioita, ja kiinnittää ne vedellä taikinakuoren päälle. Voitele kevyesti kananmunalla, ja ripottele vähän sokeria pinnalle. Tee vielä muutama pisto veitsellä taikinakuoreen, jotta ylimääräinen höyry pääsee ulos eikä tee kupruja taikinaan. 

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 50 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetken ja tarjoile vaniljajätskin tai -kastikkeen kanssa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti