maanantai 15. heinäkuuta 2013

Lohikeitto kuin kesäpäivä



Tämä keitto on kuin tehty syötäväksi laiturilla tai rantakivillä istuskellen ja kuunnellen vuoroin veden liplatusta ja lokkien kiljuntaa. Suola tuoksuu mereltä, pieni tuulenvire heilauttaa hiuksia ja varpaat saavat kastua vedessä ilta-auringon loisteessa... Kuvitella saa, vaikka olenkin loukussa Turun keskustassa pikku yksiössäni, kuunnellen ohi pörhältäviä autoja. Ainakin se aurinko paistaa vielä parvekkeelle, jos ei muuta <3

Lohikeitto on niin yksinkertainen. Puhtaita makuja, mausteet minimissä, silti makuelämys on uskomaton. Näin kesällä on ihana hyödyntää tuoreita vihanneksia ja juureksia - uudet perunat, tuore kesäsipuli varsineen, porkkana... tarviiko sanoa muuta? Helppoa kuin heinänteko ja maistuvaa kuin kesäpäivä.

Perinteinen lohikeitto (resepti muokattu, alkuperäinen maku.fi):

Pari kourallista uusia perunoita (10-12 riippuen perunoiden koosta, jos saat ihan pieniä niin viisitoistakaan ei ole liikaa)
3 pientä porkkanaa
2 kesäsipulia varsineen
n. 400 gr lohta fileenä, ruodoton
8 dl vettä
2 dl ruokakermaa
muutama kokonainen mustapippuri
1 laakerinlehti
1,5-2 dl suolaa
tilliä silputtuna

Pese uudet perunat ja porkkanat. Kuoret saa jättää paikoilleen tai pestä pois. Laita vesi kattilaan kiehumaan, ja pilko sillä välin sipuli, porkkanat ja perunat paloiksi. Lisää porkkanapalat ja sipulisilppu kiehuvaan veteen, lisää myös noin teelusikallinen suolaa, pippurit sekä laakerinlehti. Anna kiehua 5 minuuttia, ja lisää sitten perunat. Keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia ja pilko lohi isohkoiksi paloiksi (poista myös nahka lohifileestä). Lisää kerma, pilkotut sipulinvarret, puolikas teelusikallinen suolaa sekä lohipalat, ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes perunat ja lohi ovat kypsiä. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta vielä lopuksi tillisilpulla ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Ohjeesta tulee noin neljälle. Syö ja kuvittele itsesi rantakallioille...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti