perjantai 7. joulukuuta 2012

Joulupiparit


Jouluun kuuluu aina piparit. Eikä mitkään valmistaikinamyllynparassunnuntaipiparit (vaikka nekin käy kyllä pahimpaan hätään joulun kiireessä aina silloin tällöin) vaan ihan kunnon, itse alusta asti tehty piparkakkutaikina ja siitä leivotut piparit. Oma ohjeeni on peräisin mummultani, joka on taas saanut reseptin omalta äidiltään. Kuka tietää kuinka kauas reseptin juuret ulottuvatkaan... Tämä on kuitenkin mennen tullen paras pipariresepti, johon ikinä olen törmännyt, ja kaiken lisäksi se on yksinkertainen ja helppo. Kaiken lisäksi piparit voi leipoa saman tien, eikä taikinan tarvitse odotella yön yli jääkaapissa (säilyy kyllä hyvin, ja voi myös pakastaa).

Piparintuoksuisia jouluhetkiä kaikille!

Aune-mummun piparit:

3 dl siirappia
3 dl sokeria
1 appelsiininkuori raastettuna
1 rkl ruokasoodaa
1 tl neilikkaa
285 gr voita
2 kananmunaa
13-15 dl jauhoja

Kiehauta siirappi ja sokeri. Lisää sooda, neilikka ja raastettu appelsiininkuori siirappi-sokeriseokseen kuumana ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä, ja lisää voi vasta hieman jäähtyneeseen seokseen. Vatkaa kananmunia vähäsen toisessa kulhossa (ei tarvitse olla vaahtoa, vähän vain rakennetta rikki ja ilmaa joukkoon) ja lisää kananmunat hyvin sekoittaen taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon vielä jauhot siten, että taikinasta tulee helposti muovailtavaa ja, no, kaikkihan tietävät millaiselta piparitaikina näyttää :)

Piparit voi leipoa samantienkin, mutta itse laitan taikinan aina noin tunniksi pariksi jääkaappiin viilentymään, jonka jälkeen pipareita on helpompi leipoa. Kauli taikina noin 2 mm paksuiseksi jauhotetulla alustalla, ota muotilla pipareita ja paista 225-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa piparien koko, pienemmät piparit kypsyvät joskus paljonkin nopeammin kuin isommat!



Joulufiilistelyterveisiä pipareilta ja kynttilöiltä tuoksuvasta yksiöstä :)


2 kommenttia: