lauantai 17. marraskuuta 2012

Kermainen valkosipulikeitto

Kun  ulkona alkaa pimentyä ja syysflunssa uhkaa iskeä, ei ole tämän valkosipulikeiton voittanutta. Valkosipulin ja sipulin uskomaton määrä vitamiineja uppoutuu tähän keittoon ihan huomaamatta! Tätä keittoa on vaikea kuvailla eikä ohjeen perusteella saa minkäänlaista kuvaa keiton todellisesta mausta, mutta kuvaavaa on ehkä se, että Ansku, joka on noin maailman nirsoin ihminen, ilmoitti tykkäävänsä tästä. Jokainen, joka tuntee rakkaan siskoni, voi kuvitella yllättyneisyyteni :) Keitto on siis varmasti kokeilemisen arvoinen!

Tässä ohje, joka on alkujaan Pirkalta:

2 sipulia
1-2 valkosipulia
oliiviöljyä
0,5 dl jauhoja
n.9dl vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
1 prk ruokakermaa
tuoretta persiljaa

Pilko sipulit pieneksi silpuksi. Kuori valkosipulinkynnet - tämä käy helposti niin, että keittiöveitsen terän lappeella murskaat valkosipulinkynnen leikkuualustaa vasten, jolloin kuori irtoaa itse sipulista. Valkosipulinkynnet saa jäädä kokonaisiksi tai niitävoi vähän murskata yllä mainitulla tavalla, ei tarvitse lähteä kuitenkaan pilkkomaans en enempää. Lämmitä kunnon loraus oliiviöljyä isossa kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia hetki. Kun sipulit alkaa pehmentyä, lisää jauhota ja anna hetken aikaa paistua. Lisää sitten vesi ja liemikuutiot (voi  käyttää myös esim. kasvisfondia). Keitä hiljaisella lämmöllä noin 30-40 minuuttia, kunnes sipulit ovat kunnolla pehmenneet.

Soseuta keitto joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja kaada takaisin kattilaan. Lisää kerma ja silputtu persilja ja kiehauta. Tarkista maku ja tarjoa pehmeän leivän kanssa. 






4 kommenttia:

  1. Hei kuullostaa tosi hyvältä! Olen nimittäin pikkasen sipulifani... Voikohan tän tehdä gluteenittomista jauhoista? :)

    VastaaPoista
  2. kyllä mä uskon että onnistuu, tai voihan kokeilla esim. maissijauhoja kun niiden jauhojen tehtävänähän on lähinnä suurustaa keittoa. Tai sitten teet kuten minä kerran ja unohdat vaan jauhot pois :D ihmettelin vähän miksi keitosta tuli niin juoksevaa mutta siitähän se johtui!

    VastaaPoista
  3. Kuinka monelle riittää kyseisestä keittomäärästä? :)

    VastaaPoista
  4. Hmm, riippuu tietysti nälästä, mutta alkukeitoksi sanoisin että hyvin neljälle, pääruoaksi ehkä kahdelle tai kolmelle. :)

    VastaaPoista