lauantai 27. lokakuuta 2012

Pumpkin Pie eli Kurpitsapiirakka

Happy Thanksgiving! Halloweenin ja siihen liittyvän kiitospäivän lähestyessä ja kauppojen vihannesosastojen täyttyessä kaiverrusta odottavista kurpitsoista ihan jenkkityyliin myös täällä Suomessa päätimme Annan kanssa kokeilla tätä kurpitsapiirakkaa, joka jenkeissä on siis erittäin tyypillinen syysherkku näin loka-marraskuun vaihteessa. Lumen tullessa sisään ovista ja ikkunoista (noh, ainakin kuvainnollisesti :)) mausteiden tuoksu täytti koko asunnon ja alkoi jopa joulumieli nousta. Täytyykin seuraavaksi alkaa jo leipomaan pipareita... mutta siitä sitten lisää myöhemmin!

Ainekset tähän kakkuun löytyi citymarketista. Erikoisempaa laatua edustavat kondensoitu maito ja tölkkikurpitsasose ei ehkä ihan joka marketista löydy, mutta isoimmista kaupoista kyllä. Kurpitsa löytyi amerikkalaisen ruoan hyllyiltä ja kondensoitu maito maustekastikkeiden luota, kookosmaidon kyljestä.
kananmunien joukosta löytyi höyhen :)

Piirakkapohja:
6 dl jauhoja
2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
200g voita kuutioina
1,2 dl kylmää vettä

Täyte:
1 tlk (425g) kurpitsasosetta
1 tlk kondensoitua maitoa
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
1,5 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,25 tl neilikkaa
0,25 tl inkivääriä
0,25 tl maustepippuria

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri ja suola pohjataikinaa varten. Nypi kylmä, kuutioitu voi jauhojen joukkoon kylmillä käsillä, tavoitteena on saada seoksesta murumainen. Lisää kylmä vesi pikkuhiljaa ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi palloksi. Taikina oli itse asiassa tarpeeksi suuri kahteenkin piirakkaan, joten jaoin taikinan kahteen osaan. Tee taikinapalasista litteitä "kiekkoja", kääri ne kelmuun ja laita hetkeksi pakastimeen. Toisen kiekon jätin suoraan pakastimeen odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

Murusta voi jauhoihin
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi
Vähän meni yli :)
Taikinan kaikki aineet sekoitetaan keskenään
Taikinan jäähtyessä sekoita täytteen aineet keskenään toisessa kulhossa. Voitele piirakkavuoka (jos sinulla on sellainen oikea jenkki pie-vuoka, käytä ihmeessä sitä, jos ei, tavallinen piirakka- tai kakkuvuoka käy hyvin). Ota taikina kylmästä ja painele se jauhoitetulla sormilla voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle ja paista ensin 15 minuuttia 225-asteessa. Säädä sitten uuni 175-asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia. Jäähdytä ja syö - hyvää kiitospäivää kaikille! :D






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti