perjantai 14. syyskuuta 2012

Tomaattikeitto

Jos tykkäät tomaattikeitosta, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä Jamie Oliverin tomaattikeiton ohjetta. Ohje on peräisin Jamie Oliverin keittokirjasta "30 minuutin ateriat", ja nopeasti se valmistuikin vaikka ohje sisältääkin monia eri vaiheita. Lopputuotos maistuukin paremmalta, kun sen eteen on joutunut vähän ahertamaan! Lisäksi pysyy tietoisena siitä, mitä ruoka sisältää - tästä keitosta ovat kaupan valmiskeitot kaukana! Kiettoa keitellessä sain myös käyttää ensimmäistä kertaa ihanaa, kesällä ostamaani isoa soppakattilaa, joka on punaista emalia :)

Tomaattien väriloistoa
Basilikaa keittiön seinästä :)
 Lisukkeena oleva creme fraiche pehmentää tomaattien makua ihanasti, pienet sattumat joukossa tuovat keittoon maalaisrustisuutta ja mausta erottuu punasipuli, valkosipuli, häivähdys chiliä... Tätä keittoa tehdessä olo oli kuin elokuvasta Toscanan auringon alla. Olisinkin!

Creme faichen sijasta voisi varmaankin laittaa myös muita juustoja, esimerkiksi paahdettu vuohenjuusto tai mozzarella sopisivat keittoon kuin nakutetut - täytyykin kokeilla sitä ensi kerralla! Jamien ohjeessa oli tehty keiton lisukkeeksi krutonkeja, mutta itse keksin niiden sijasta ottaa kaapista palasen ruisleipää, leikata se pystysuuntaan neljään osaan, voidella oliiviöljyllä ja ripotella sormisuolaa päälle. Paahdoin palat kuumassa uunissa, ja tadaa: helpot ruisleipäkrutongit! :)


Ostoslista älypuhelimeen - nappaise kuva reseptistä:)
Jamien ohje oli siis tällainen (sulkeissa mitä itse laitoin):
1 kg keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja (0,5kg - ne on niiiin kalliita...)
4 isoa tomaattia (6 tomaattia - kompensoin kirsikkatomskujen puutetta)
1 tuore punainen chili
4 kynttä valkosipulia (3 isoa)
2 pientä punasipulia (1 iso)
4 rkl balsamiviinietikkaa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

tarjoiluun creme fraichea

Laita uuni lämpeämään 225-asteeseen. Leikkaa isot tomaatit neljään lohkoon ja laita kaikki tomaatit isoon uunivuokaan.Valuta tomaattien päälle runsaasti oliiviöljyä (tiedättehän Jamien mittasuhteet - runsaasti tarkoittaa todellakin runsaasti. Mutta nehän on niitä hyviä rasvahappoja !) ja mausta suolalla. Halkaise chili ja poista siitä siemenet, murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne tomaattien joukkoon. Sekoita kevyesti ja paahda uunin yläosassa noin 15 minuuttia.

Tomaattien paahtuessa uunissa pilko punasipuli pieneksi silpuksi ja ala kuullottaa sitä oliiviöljytilkassa isossa kasarissa. Kuullota miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes sipuli pehmenee. Sekoita pehmenneen sipulisilpun joukkoon balsamiviinietikka ja anna kiehua kokoon.

Kun tomaatit ovat paahtuneet tarpeeksi kauan, ota ne pois uunista ja kaada sipulien joukkoon. Keitä hetken aikaa sekoitellen välillä, kunnes tomaatit hajoavat joukkoon. Kaada sitten seos tehosekoittimeen ja soseuta keitto kahdessa erässä. Tässä kohtaa kannattaa olla varovainen, sillä keitto on kuumaa! Lisää soseutusvaiheessa myöös kourallnen tuoretta basilikaa. Kaada soseutettu keitto takaisin kattilaan ja tarkista maku. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan, itse laitoin sekä tavallista että yrttisuolaa, ja jouduin laittamaan sitä aika runsaasti, koska tomaatit itsessään ovat melko makeita. Maistamalla löytää parhaan suolatasapainon.



Tarjoile keitto creme fraichen, krutonkien tai leivän kanssa ja koristele basilikanlehdillä - hyvää makumatkaa Toscanan aurinkoon...

2 kommenttia:

  1. Sounds so good! Ehkä tällä parannetaan mun tomaattikeittokammo? :)

    VastaaPoista
  2. Jos ei tällä niin ei millään:)

    -Ekku

    VastaaPoista