perjantai 14. syyskuuta 2012

Myslisämpylät

Eilen alkoi tehdä mieli tuoretta sämpylää ja päätinkin kehitellä vähän uutta ohjetta pienellä twistillä - tein myslisämpylöitä, eli toisin sanoen lisäsin taikinaan siemeniä, hiutaleita ja rusinoita. Perusreseptinä oli ihan perus 5 dl sämpylätaikina veteen tehtynä, johon laitoin pellavansiemenrouhetta, kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä, ruishiutaleita ja rusinoita. Nämä ovat siis varsinaisia terveyssämpylöitä, sillä esimerkiksi siemenissä on runsaasti elimistön tarvitsemia rasvahappoja ja pellavansiemenet on todettu erityisen vatsaystävälliseksi. Lisäksi ruishiutaleet lisäävät kuitujen määrää ja rusinat pehmentävät ja mehevöittävät valmiit sämpylät.


Tällaisella ohjeella leivoin:

5 dl vettä kuumennettuna 42-asteiseksi
1 pss kuivahiivaa
8-9 dl sämpyläjauhoja
2 rkl siirappia
1,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
0,75 dl pellavansiemenrouhetta
2 dl ruispuurohiutaleita
1 dl kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä
2 dl rusinoita

Sekoita kulhossa pussillinen kuivahiivaa, n. 3 dl jauhoista ja suola. Lisää vesi ja siirappi ja sekoita tasaiseksi.  Ala alustaa jauhoja pikkuhiljaa taikinaan, ja lisää siemenet, hiutaleet ja rusinat kun reilu puolet jauhoista on alustettu taikinaan. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa, ja vaivaa taikinaa kunnolla. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, taikinan kuuluu jäädä vähän tahmeaksi ja sitkeäksi.

Anna taikinan kohota rauhassa lämpimässä paikassa liinan alla. Leivo kohonneesta taikinasta sämpylöitä, laita ne pellille ja anna kohota uudelleen pellillä leivinpaperin päällä. Paista kohonneet sämpylät 225-asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet väriä. Kypsyyden voi tarkistaa myös pohjasta: kypsien sämpylien pohja on mukavasti ruskettunut. Peitä valmiit sämpylät vielä leivinliinalla ja nauti lämpimänä!



2 kommenttia:

  1. Hyviä oli! Ei tartte enää vaan pullasta poimia rusinoita kun sämpylöistäkin voi :P nam!

    T. Anna :)

    VastaaPoista