keskiviikko 22. elokuuta 2012

Ihanaakin ihanampi Brita-kakku

Tätä kakkua tein jo itse asiassa heinäkuussa ennen tämän blogin syntyä, mutta tämä ohje kyllä ansaitsee tulla jaetuksi myös täällä blogissa. Brita-kakku kuuluu mielessäni niin kesään - ihanan rapea pohja yhdistettynä kermavaahtoon (tai vanillaan) ja täytteeksi vain tuoreita mansikoita... Nautinto on taattua, kuka ei voisi olla pitämättä tästä?! Heinäkuussa tällä kakulla juhlistettiin äidin ja isän hääpäivää, ja kakku huuhdeltiin alas ihan oikealla shamppanjalla <3

Tässä kakussa useimpia varmaan pelottaa sen marengin tekeminen, mutta siitä ei kannata huolestua. Brita-kakun ihanuus on myös se, että pohjan ei todellakaan kuulu olla "täydellinen" vaan ihana sekamelska makuja. Itse laitoin väliin vielä hiukan raastettua valkosuklaata, ja se maistui sieltä juuri tarpeeksi läpi, muttei dominoinut, täydensi vain mansikoiden omaa makua.

Alkuperäinen ohje täältä, hieman muokattu oma versioni siitä tässä alempana:

150g voita
1,5 + 3 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa

Vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermavaahtoa 1 prk
Mansikoita
Valkosuklaata n. 70g
Koristeeksi sitruunamelissan lehtiä

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset (katso video). Tee ensin kakkupohja, aloita vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja 1,5 dl sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka koko ajan vatkaamista. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää jauhoseosta ja maitoa vuorotellen taikinaan samalla sekoittaen (älä enää vatkaa täysillä). Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpellille. Taikina on aika paksua ja hankalahkoa levittää, mutta ohut keros riittää eikä sen tarvitse ulottua ihan reunoille asti. Nuolija on hyvä väline tähän. Paista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia ja valmista tällä välin marenki.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa. Jotta vaahdosta tulisi hyvää, joukossa ei saa olla pisaraakaan rasvaa eikä vettä! Hyvä vaahto on paksua, valkoista ja kiiltävää. Levitä marenkiseos esipaistetun pohjan päälle (tässä vaiheessa se siis saa näyttää hiukan suttuiselta - levitä marenki vaikka lusikalla ja pyörittele lusikkaa marenkipinnalla, jolloin saat siihen kivoja pyörteitä ja muuta kuviota. Näin kannattaa tehdä, koska siistä ja symmetristä siitä ei saa - parempi siis mennä toiseen suuntaan :D) Jatka paistamista vielä noin 20-25 minuuttia (riippuen uunin tasosta), kunnes marenki on saanut hiukan väriä ja kuivunut, ehkä hieman halkeileekin. Ruskeaa siitä ei saa tulla, joten jos näyttää että pinta kovasti tummuu, vähennä asteita.

Leikkaa valmis pohja kahtia ja anna jäähtyä. Täytä kakku kerma- tai vanillavaahdolla ja mansikoilla (muutkin marjat käy, miksei hedelmätkin) ja raasta valkosuklaata myös väliin. Nosta toinen puolikas vaahdon päälle. Itse en enää laita kermavaahtoa ihan päällimmäiseksi, laitoin vain mansikoita ja sitruunamelissanlehtiä ja vähän myös sitä valkosuklaata.





Namm oli hyvää...


2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen :) Monelleko luulet tästä riittävän?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Muistelisin että tästä riittäisi hyvin 10-12 hengelle. :)

    VastaaPoista